Volwassen mantelzorgers

Volwassen mantelzorgers

Commissie mantelzorg
Deze commissie richt zich met name op het ondersteunen van de volwassen mantelzorger. Dit gebeurt op verschillende manieren:

– door één of meerdere gesprekken met de Preventiewerker volwassenen. Zij kan de mantelzorger ondersteunen met tips of verwijzingen naar dienstverlenende instanties/websites. Deze websites worden hieronder vermeld.

– door het organiseren van mantelzorgcafés. Dit zijn bijeenkomsten voor mantelzorgers, overdag, ’s avonds of op zaterdag, in samenwerking met Schaijk en Reek. Waarbij diverse ondersteunende informatie voor de leefsituatie van de mantelzorger het onderwerp is. Maar ook over hulpmiddelen bij de verzorging of de eigen balans houden tussen werk en mantelzorg verlenen.

– door ontspanningsactiviteiten voor de mantelzorger te organiseren. Bijvoorbeeld in de vorm van een wandeling, creatieve- of bewegingsactiviteit. Voor eventuele vervangende begeleiding van de zorgvrager tijdens deze activiteiten overlegt u met de preventiewerker.

– door regelmatig, soms in samenwerking met de Gemeente bijvoorbeeld bij de landelijke Mantelzorgdag, aandacht aan de mantelzorger te schenken in verschillende vormen zoals lunch, VVV-bon of een kaartje.

– door de mogelijkheid te bieden voor het stellen van vragen over speciale vakantiebestemmingen voor zorgvragers, met of zonder hun mantelzorger, bij de preventiemedewerker Helma Vermeer.

– door de mogelijkheid tot het inzien van boeken met als onderwerp mantelzorg bij D’n Inloop.

Werkgroep mantelzorg voor jongeren met een beperking 12+
Deze werkgroep richt zich met name op het ondersteunen van de mantelzorger of verzorgers van jongeren met een beperking vanaf 12 jaar. Onder begeleiding van de preventiewerker jeugd worden ‘Onder onsjes’ georganiseerd. Zo komt men tot onderling contact met gezinnen die in een vergelijkbare situatie zitten. Ook kan een belangrijk ondersteunend netwerk ontstaan. Hierdoor kunnen ouders en verzorgers hulp en advies delen en elkaar een luisterend oor bieden over allerlei verschillende thema’s. Ouders ondersteunen elkaar, wijzen elkaar de weg, doen suggesties en komen met praktische oplossingen.

Heeft u interesse om deel te nemen aan de activiteiten dan kunt u zich aanmelden wanneer deze gepubliceerd worden in de Arena of ‘t Rookelijzer. Of u meldt zich aan als mantelzorger bij de preventiewerker voor volwassenen of jeugd, dan wordt u per mail of via de jaarkalender op de hoogte gehouden.

Heeft u ideeën/tips voor thema’s of een ontspanningsactiviteit dan horen wij dat graag van u. Neem contact op met de preventie werker: voor volwassenen: Helma Vermeer 06-20246024 of helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl voor kinderen en jongeren: Marieke van Dinther, 06-10989350 marieke.vandinther@preventieteamjeugd.nl

Nieuws

Kalender